maanantai 27. elokuuta 2012

Luottojälkkäreitä: pavlova

Tuttavuuteni pavlovan kanssa hyvin nuori. Söin sitä ensimmäisen kerran vasta viime keväänä, jolloin se tein sitä pääsiäispöytään. Kakku ylitti odotukset, ja siitä onkin tullut yksi luottojälkkäreistäni.

Pavlovaa voi tehdä sesongista riippumatta: kesäisen version siitä saa esimerkiksi kotimaisilla marjoilla tai talvisen version erilaisilla hedelmillä. Perinteisesti pavlova täytetään ilmeisesti marjojen tai hedelmien lisäksi vain kermavaahdolla. Itse lusikoin pavlovan päälle lisäksi kirpsakkaa lemon curdia ja tanakoitan kerman rahkalla ja ranskankermalla.

Parilla ensimmäisellä leipomiskerralla käytin kakkuun kaupan valmista lemon curdia. Tajuttuani, miten helppoa sitruunatahnan tekeminen on, en ole kanniskellut purkkitavaraa enää kotiin. Itse tehty tahna on sitä paitsi paljon parempaa, ja siihen saa upotettua marenkipohjasta yli jääneet keltuaiset. (Mutta jos haluat oikaista, turvaudu toki kaupan hillohyllyyn.)

Marenkimassasta voi tehdä joko yhden ison kakun tai pieniä, yhden hengen kakkusia.

marjaisia pikkupavlovia

Pavlova

yksi iso tai noin kuusi-seitsemän pientä pavlovaa

pohja:
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissi- tai ohratärkkelystä tai perunajauhoa
1 tl etikkaa

täyte:
lemon curdia eli sitruunatahnaa (ohje alla)
3 dl kermaa
puoli purkkia maitorahkaa
puoli purkkia ranskankermaa
vaniljasokeria
hedelmiä (mangoa, passionhedelmää, kiiviä...) ja/tai marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia...)

  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri joukkoon vähän kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto näyttää kiiltävältä eikä enää juuri tunnu rakeiselta (kokeile esimerkiksi pyörittelemällä pientä määrää vaahtoa peukalon ja etusormen välissä). Kääntele vaahdon joukkoon etikka ja maissitärkkelys.
  • Levitä vaahto pellille joko yhdeksi isoksi tai noin kuudeksi-seitsemäksi pieneksi pyöryläksi. Vaahtoa saisi olla noin parin sentin paksuinen kerros.
  • Alenna uunin lämpö 150 asteeseen ja paista marenkia uunin keskitasolla noin tunti tai hieman alle. Marengin tulee olla päältä rapea ja hauras ja sisältä vaahtokarkkimaisen sitkeä.
  • Vatkaa kerma. Lisää vaahdotetun kerman joukkoon rahkaa ja ranskankermaa. Lisää vaniljasokeria sen verran, että vaahto maistuu aavistuksen makealta.
  • Täytä pavlova(t) juuri ennen tarjoilua. Levitä marenkipohjan päälle ensin sitruunatahnaa ja sitten kerma-rahkaseos. Lisää lopuksi pilkotut hedelmät ja/tai marjat.

helppo sitruunatahna:
(Neljän valkuaisen pavlovaan tästä menee ehkäpä puolet; lopun voi syödä esimerkiksi jugurtin tai lettujen kanssa. Tahna säilyy jääkaapissa ainakin viikon verran.)
1,5 sitruunan kuoret raastettuna
1 dl sitruunamehua
0,75-1 dl sokeria (maistele, itse pidän melko kirpakasta tahnasta)
4 keltuaista
50 g voita
  • Sekoita voita lukuunottamatta kaikki aineet kattilassa. Kuumenna seosta vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos selvästi sakenee. Laita levy pienemmälle ja sekoittele vielä hetki. Nosta kattila pois levyltä ja vispaa joukkoon voi. Anna jäähtyä.

4 kommenttia:

  1. Namm, miten herkullisen ja kauniin näköinen jälkkäri!

    VastaaPoista
  2. Mä haluan näitä. Piste.

    VastaaPoista
  3. Lukijan pieni toive: kaipaisin osviittaa risoton tekoon. Oma mielikuvani risotosta on lähinnä riisin ja herne-maissi-paprikan todella ankea liitto, mutta kuvittelisin risoton taipuvan Sitruunatimjamin käsittelyssä muihinkin ulottuvuuksiin. Jos intoudut joskus, niin olisipa kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiveesi toteutukoon! Tarvittaessa oppia voidaan antaa myös kotikeittiössäsi.

      Poista